Racebeskrivelse

Racebeskrivelse

Abyssiniere og Somali besidder en særlig evne til at charmere. Det være sig abyssinieren på en udstilling, der er ved at lave sig til pomfritter gennem burets gitter for at snakke med folk, eller somalien, der placerer sig midt i håndværkerens værktøjskasse, for hvad kan være vigtigere end at beundre og kæle den ?

EGYPTERKAT

 

Abyssineren er den ældste af de to race og omgiver sig med en aura af fortidens mystik. Den har sine rødder så langt tilbage i historien, at ingen med sikkerhed kan sige, hvornår og hvor den først udviklede sig. Den mest kendte (og mest romantiske) historie er, at nutidens abyssiniere er direkte efterkommere af de hellige katte i det gamle Ægypten. Datidens ægyptere tæmmede, som de første, katten, og deres katte gjorde stor nytte ved at jage mus og rotter i kornlagre, huse og templer. For ægypterne var der tale om hellige dyr, og de værdsatte dem ikke alene for deres jagtevner, men også for deres ynde og væsen. Abyssinieren minder om ægypternes katte, som vi finder foreviget som statuetter eller på friser i pyramider og i templer. Navnet stammer da også fra landet syd for Ægypten; Ethiopien som tidligere hed Abyssinien. Men beviser er det selvfølgelig ikke. En abyssinier, der slentrer gennem stuen, bringer dog uvægerligt tanker frem om, at dybt inde i en pyramide har en af frisernes katte misset et par gange med øjnene og forladt sin plads blandt hieroglyffer og guder og valgt vores selskab i stedet.


EGYPTERKATTEN I SILKEKÅBE

 

Somaliens historie startede i 1967 i USA. Her så en opdrætter af abyssiniere Evelyn Mague på et internat en abyssinier med en væsentlig længere og mere silkeblød pels. Evelyn Mague faldt for denne smukke "abyssinier" og besluttede sig for at finde ud af, hvorfra den stammede. Stor var hendes forbavselse, da hun erfarede, at den stammede fra en af hendes egne abyssiniere. Det kom frem, at der var flere opdrættere, som havde haft lignende killinger i abyssinierkuld, men de havde enten solgt killingerne som kælekatte eller havde sågar aflivet dem. Sammen med flere andre startede Evelyn Mague et større efterforsknings- og avlsarbejde for at finde oprindelsen af genet bag den længere pels og for at få somalien anerkendt som race. I dag er somalien en højt skattet race, som har været godkendt i Fédération Interational Féline på lige fod med abyssinieren siden 1983.


ET RIGTIGT FAMILIEDYR

 

Bag kattens eksotiske udseende gemmer der sig det dejligste kæledyr. Det er kærlige katte med en stærk personlighed, hvor du kan opnå en utrolig tæt kontakt - menneske og kat imellem. Abyssinier og somali er meget opmærksomme på deres ejer, og de reagerer på bevægelser, mimik og stemmeføring. De besidder også selv en veludviklet mimik og "sprog", og når du har lært katten at kende, opfatter du nemt, hvad den vil fortælle dig. Deres stemmer er oftest lavmælte og melodiøse, så de er sjældent støjende at leve sammen med. Selvom det er katte, de er tæt knyttede til deres familie, så betyder det ikke, at de har nok heri og bliver reserverede. Mange er så udadvendte og menneskeglade, at de med største fornøjelse tager imod gæster og ser, om de kan lokke dem til at lege og kæle, eller bare beundre dem. Abyssiniere og somali svinger også godt sammen med børn. De finder hurtigt ud af, at der sker en masse sjove ting sammen med børn, og samtidig ligger der dem fjernt at blive tvære og sure.


KATTENS KÆLNE

 

Kælehumør ejer de til fulde. De er helt fantastisk kælne, når de er i det humør - og det er de meget ofte. Så ved de knap nok, hvilket ben de skal stå på, og samtidig spinder de intenst. De kan finde på at lave piskehale; dvs. at halen står ret op i luften og ryster, mens ryggen står op i en bue, alt imens de tramper med benene. Ingen kan være i tvivl om, at NU skal der kæles Nogle abyssiniere/somali elsker at sidde på en skulder, så de rigtig kan komme i nærkontakt og nusse ansigt til ansigt.


LEGEBØRN

 

Det er nysgerrige og intelligente katte. De er meget aktive og elsker at lege. Hver af dem har sine tricks. En kan finde på at springe op ad væggen som en anden skateboardfreak, mens en anden elsker at lave "ben"spind på det glatte nyvaskede klinkegulv. Andre apporterer gerne som en hund eller kan lokkes til at slå saltomortaler efter en fjer på pind. Nogen nyder at bringe sin ejer en legetøjsmus og undervejs gøre et stort nummer ud af at fortælle om byttet. Andre tager den med fuld fart rundt i hele huset, så man næsten tror, at man er tilskuer ved et mindre motorcrossløb.

CHARME OG VILDDYRLOOK

 

Udtryk som ræv, los, puma, løve elle sneleopard bruges ofte disse kattes udseende, og abyssiniere og somali er netop ikke nuttede at se på. Deres udtryk er en kombination af charme og vilddyrlook. De kontrastrige og spændende ansigtsmarkeringer underbygger i høj grad dette udtryk. Ørerne bidrager også, store og opmærksomt fremadrettede som de er, gerne med lyse markeringer bagpå - vildtpletter som det også hedder - og gerne med tufser dvs. hårtotter på ørespidserne ligesom en los. Øjnene er mandelformede, store, funklende og meget udtryksfulde. Noget af det første folk lægger mærke til ved abyssiniere og somali er det specielle farvespil i pelsen. Det fremkommer ved at hvert hår er farvet på tværs i lyse og mørke bånd og kaldes ticking. Når katten bevæger sig, ser man tydeligt spillet i pelsen. Abyssinierens pels er tætliggende, så musklernes bevægelser anes, når katten går med en smidighed, som sammen med de lange slanke ben, giver indtryk af en løber. Et udseende som skaber illusionen om ægypternes vilde kat fra ørkenen - den lille og hurtige jæger, som ikke er andet end lige tæmmet. Somaliens lidt længere pels giver en luksushippieagtig elegance. Illusionerne brister dog som en sæbeboble, når katten kærligt nedlægger dig!


Copyright @ SUA.DK